Vozidlá so zvláštnymi výstražnými zvukovými znameniami alebo svetlami

02.05.2013 Bratislava

Počas dohľadu nad bezpečnosťou cestnej premávky policajti krajského dopravného inšpektorátu Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave v poslednom období zistili vo viacerých prípadoch neoprávnené vybavenie motorových vozidiel zvláštnym výstražným modrým svetlom alebo červeným svetlom (majákmi a stroboskopmi), a ich používanie vodičmi pri prevádzke motorových vozidiel.
Vozidlá s právom prednostnej jazdy, ktorých vodič pri plnení špeciálnych úloh používa typické zvukové znamenie doplnené zvláštnym výstražným modrým svetlom alebo červeným svetlom, prípadne ich kombináciou sú taxatívne uvedené v zákone o cestnej premávke.
Ministerstvo vnútra môže v osobitných prípadoch, najmä ak je to potrebné na ochranu života, zdravia alebo majetku, na základe písomnej žiadosti vydať povolenie na používanie zvláštnych výstražných znamení aj na iných vozidlách.
Iné vozidlá nemôžu byť vybavené zariadením umožňujúcim používanie typického zvukového znamenia alebo zvláštneho výstražného svetla.
Neoprávnené vybavenie vozidla týmto svetelným znamením je aj bez jeho použitia porušením pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom. Za uvedený priestupok, hrozí v blokovom konaní sankcia až do výšky 150,-€. Zároveň je policajt oprávnený v prípade, že vodič na mieste neodstránil zistenú závadu, osvedčenie o evidencii, nakoľko je vozidlo nespôsobilé na cestnú premávku. Policajt je oprávnený súčasne zadržať aj tabuľku s evidenčným číslom.
V správnom konaní možno uložiť pokutu vo výške od 60,-€ do 300 ,-€ a zákaz činnosti do dvoch rokov.
Ak prikáže alebo dovolí neoprávnené vybavenie vozidla zariadením umožňujúcim používanie typického zvukového znamenia alebo zvláštneho výstražného svetla ustanoveného pre vozidlá s právom prednostnej jazdy alebo prikáže alebo dovolí, aby sa takéto zariadenie použilo právnická osoba alebo fyzická osoba – podnikateľ dopúšťa sa správneho deliktu, za ktorý orgán Policajného zboru môže uložiť pokutu do 3 500 eur.
Len v poslednom mesiaci správny orgán PZ v bratislavskom kraji za tento priestupok postihol dvoch vodičov. V jednom prípade sme uložili finančnú sankciu vo výške 150,-€ a zákaz činnosti viesť motorové vozidlo v dĺžke 4 mesiacov. V druhom prípade sme uložili pokutu vo výške 200,-€.

Polícia bude v Bratislavskom kraji aj naďalej vykonávať kontrolu dodržiavania ustanovení zákona o cestnej premávke, pričom sa zameria aj na kontrolu vybavenia vozidiel majákmi (stroboskopmi), resp. ich používanie, či je v súlade so zákonom
 
Petra Hrášková
oddelenie komunikácie a prevencie
 
 

Vyberte región